Legetøj

Du tænker måske nogle gange over, om dit barn nu også har brug for alt det legetøj, der ligger rundt omkring i hele huset, og som bugner ud af kasser og reoler. Dit barn bruger legetøj på forskellige måder gennem opvæksten, og ja, legetøjsrodet som nogle gange fylder lidt for meget, er faktisk ekstremt gavnligt for dit barns udvikling af sanserne og forståelsen af verden.

Babyer leger ikke som sådan med legetøj, men farver, former og lyde stimulerer deres nysgerrighed, og de bruger legetøjet til at gribe fat i, kigge på, putte i munden og til generelt at udvikle motorikken og sanserne. Det er vigtigt at være opmærksom på, at legetøjet ikke har små dele, der kan sluges og sætte sig fast i svælget, og at det ikke har lange snore eller meget høje lyde, som kan skade hørelsen.

For babyer, der er ved at lære at kravle og gå kan farvestrålende legetøj, der fanger opmærksomheden, hjælpe med at give dem det lille skub i udviklingen, de kan have brug for, og gåvogne og lignende hjælper dem med at aktivere både hænder og krop på samme tid.

Efterhånden som barnet bliver ældre, vil det begynde at interessere sig for legetøj, som kopierer det voksne liv, som f.eks. dukker, legetøjsbiler og legekøkkener. Musikinstrumenter kan også være gode, da de har en praktisk funktion, der skal læres, men som også samtidig stimulerer sanserne med lyd og rytme.

Godt legetøj i forskellige materialer og farver hjælper med at styrke sanserne og fantasien, og det kan godt betale sig at gå efter mærkevarer, da det ofte holder længere og kan gå i arv. Børn i alle aldre har brug for at lege, bevæge sig, lære nyt og prøve selv. Husk blot på, at det er forskelligt, hvilke færdigheder dit barn træner i de forskellige faser af opvæksten, så legetøjet skal passe til dit barns alder.